20 December 2014

posting langkawi

jam 9pagi sabtu lpas, sedang gua lena diulit mimpi basah, telepon gua bebunyi. gua tatap skrin henset gua, hmmm.. bos gua kol.. gua saje mls angkat telepon, sbb gua ade kat kg, lari dr tugas, sepatutnya ari bekeja.. hehe sempat la 3kali bebunyi garang telepon gua.. sempat la kne voice msj gua rasa.. kahkah kne tolak kredit la bos gua.. gua cuba besikap kejam sedikit..

ah..ah..ah... telepon gua msuk msj.. hambik ko! bunyi msj pon semacam.. haha gua baca msj, "salam, ptg nie dtg opis packing brg esok flight pegi langkawi.. tq" erkkk! alamak! gua sepantas kilat amek towel, mandi2 wajib, terus kemas brg nk balek kl.. eh jap mandi wajib? bodo ape mandi wajib nye, bukan berjimak pon mlm td.. oke2 silap, mandi buih je.. gua salam mak bapak gua, terus shoot kl.. babi la! jdi jugak out station! ingat xjadi.. grrrr!

sampai2 opis, gua packing brg, amek tiket flight sume, balik tdo.. keesokannya gua smp langkawi, ape2 hal hapdet status wechat dulu.. bgtaw current location kat langkawi.. perghh! bajet hot siak.. babi! look around sepukul...... :p

tp kebanyakan komen yg gua terima lam status wecek gua tu, sumenya nak kirim coklat daim.. walhal gua xpnh dgr pon coklat daim nie.. apabila xpnh dgr, secara automatik nya gua xpenah mkn la kan? xkisah la auto ke manual, yg pasti gua xpenah mkn lgsung, noob gile gua nie.. gua terus buat research besama abg google kita, search coklat daim.. nah! nie result dia..



hmmm... mmg kompom gua xpnh mkn.. kg gua xde jual mende alah nie.. pesoalannya skrg sedap atau tidak?

gua terus jalankan kaji selidik di status wecek gua, jawapannya semua sama.. sedap! ermmmm... terus jantung gua bedegup kencang, suhu bdn menjadi semakin panas, tekanan darah semakin tinggi, hidung mula nak mengeluarkan cecair, tanda gua xsabar nak mencuba coklat nie.. sungguh hebat perasaan xsabar gua..

tp smp skrg dah seminggu gua kat sini, blom dpt merasa lagik coklat daim tu.. bile dah ade dekat, xnak plak mencari, cuma nakkan sedikit usaha je.. usahanya kne ambik kunci kete stat enjin g beli kat kedai je.. tp stended la klu telebih mkn vitamin malas nie..

apehal mata gua nie kejap bukak kejap tutup nie... babi btol! patut la ngantok, dh pukul 2pg.. grrrr!

k cau!

30 April 2014

gua tertekan..

jam menunjukkan jam 10mlm.. gua baru nak klua pegi makan malam.. gua dgan member gua nama lan.. lan sedang tekun mengunci grill.. tangan gua seluk poket.. wat gaya ala2 bos..

sedang menunggu lift, gua terasa nak tgk jam.. gua amek phone lam poket.. cilaka!! gua terdail no kapten rosli.. alamak...nasib baek dia xangkat.. gua pon terus msj dia "capt... saya tetekan.." mungkin masa gua seluk poket td..

dalam pukul 12 tghmlm kapten rosli bls msj gua.. "so?" dia bls ringkas msj gua.. eh eh org tua nie dah gua ckp tertekan td nak tanya so kenapa plak.. gua ignore je msj tu.. gua teruskan dgn bermain coc..

dalam pukul 2pg, kapten rosli kol gua.. "kenapa nie? nak balek kg ke??" gua teperanjat dgn soalan tu.. apsal pulak la mamat nie tanya soalan mcm nie kat gua.. pkul 2pg plak tu.. mungkin mabuk ketum kot..

"kenapa ape plak capt?" balas gua.. dahi gua dah bekerut dh time tu.. pkul 2pg tiba2 kol gua tanya nak balek kg ke tak..
"laa.. td kan kata tertekan.. tertekan sbb keje ke?? stress?" tanya kapten rosli..

errrrrkkkkkkk!!!

gua mls nak menaip dah.. moral of the story laen kali kena ckp biar jelas.. biar terang..

k cau! 

26 April 2014

gua dan game

dah beberapa purnama tanpa update.. bizi menguasai hari2 gua.. 

sedang gua melepak baring2 manja atas kapet yg dah xmacam kapet koyak sana sini, telepon gua masuk msj wecet.. gua capai telepon dgn malas, time gua rest bru balek kije pon ade yg mengganggu.. chooiii!! 

ermmm msj dari yeng, mmber gua.. dia ajak melepak kl mlm tu sbb mmber2 dr tempat wa nak dtg.. so kiranya entertain mmber2 dr kg ar... ok2.. gua setuju.. tadak hal.. wa pon agak kebosanan balek keje tdo balek keje tdo.. so si yeng nie create la satu group wecet utk set2 dtg kl nie.. gua, raem, mat n dia.. lagik 2org lagik gua xbape kenal.. ok setel.. 

tp dlm grup wecet tu becerita pasal game kat playstore nama clash of clans.. kimak btol!! woi gua bukan kaki game la.. kamon la.. becerita pasal base, barbarian, archer... ah sudah... gua quit kang... 

tiba2 yeng n raem pancing gua maen jugak tu.. dia kata kalau gua maen, mau larik keliling temerloh dlm keadaan bogel.. gua sahut beb, bukan sbb nak tgk dia bogel, kalau btol2 dia lari bogel, gua org petama langgar dia dgn lori.. dia sanggup ckp mcm tu sbb sllnya mmg gua xtemakan bab2 game nie.. xpe..kali nie gua try maen.. sblom nie gua cuma maen game poker kat fb tu je.. tu pon dah bekurun xmaen.. 

petama skali gua download kat playstore.. wa try maen.. mcm bosan.. xtaw ape bende.. setup base mcm cilaka.. org serang manjang kalah.. gua g serang org blom ape2 dah mampos askar.. game nie series mcm cilaka! bosan nak mampos!! gua dah nak tekan unisntall dah, tiba2 msj group wecet smp dri raem.. "entah2 dah install game coc, hahaha" cilaka raem!! ok2, gua kensel nak uninstall.. mcm dah dirancang plak, dan2 mesej wecet dia smp time tuh. 

sebagai hero, xlogik gua xreply msj dia.. jari jemari gua yg lentik nie laju menaip "cter banyak kang, koi g serang base aok!" walopon hakikatnya gua xde askar pon lagik, nak maen langsung xreti, idop mau blagak brader.. 

gua terus msj mizi omo suruh ajar wa maen natang tu.. gua dgn rasmi melantik mizi omo sbg sifu gua.. mizi omo menghantukkan kepala dia kat bucu pagar sbb xbape pecaya hero mcm gua sanggup lantik dia sbg sifu.. gua nampak tangisan kegembiraan diwajahnya.. dia pandang gua, gua pandang dia.. mata betentang mata.. babi la cter!! dlm wecet je kot.. xde mata betentang mata la setan!!! ok2.. silap2.. 

gua mengeluarkan offer letter kat mizi omo utk jadi sifu gua.. ala2 formal gitu.. haha cibai sembang!! 

mizi omo ajar gua cara setup base, beli troop, serang, teknik serangan, upgrade.. ermm mizi bangga sekali lagik dgn gua sbb selama nie gua xpenah menunjukkan minat yg mendalam terhadap dunia game.. mata mizi omo sekali lagik berkaca.. suasana terus bertukar pilu.. 

nah!!!sekarang gua dah level 8.. gua dah boleh bediri sama tinggi, duduk sama rendah dgn diorang.. diorang dah xmempermaenkan gua lagik.. gua dah hebat..gua dah level 8!! errr... yeng level 35, raem level 34, mizi level 50!! xjauh dah kot.. matematik gua fail la.. 

idop gua sekarang hanya game, mandi game, tidor game, makan game!! gua dah berubah secara total! gua dah jd kaki game skrg.. gua dah jd rujukan junior2 gamer yg laen.. gua dah pangkat abg long skrg. tapi... 

tu hanya angan2 gua je.. sbnrnya gua dah slow sikit maen, smp skrg masih xberapa paham lagik game tu. ssh sbnrnya nak buat mcm minat, walopon hakikatnya gua xminat langsung game.. gua maen pon sbb dlm group wecet sll sembang hal game.. game.. game.. bayangkan group wecet gua ade 3org je, mmg saje mls invite org, 3org yg kepala gila tahap biawak komodo punya.. 2org menyembang pasal game, gua nak menyembang pasal ape?? gua cuma sebagai boneka di group tesebut?? cewahh.. ayat.. boneka bagai.. phuuiii!! so gua tepaksa la maen jugak, mengisi masa lapang.. boleh la mnyembang sikit2.. tp seriously, gua maen coc tu sbb raem n yeng.. bukan disebabkan kesedaran diri sdr.. hakhak

spelling byak salah.. gua update pakai phone.. mls nak review smule.. kira post terus.. 
k cau!







13 October 2013

mari ber wicet

penggunaan henset yg ade semua bende, mksud gua semua tu yg ade internet mmg menyenangkan sbnrnya.. kita dpt berhubung dgn cepat, pastu xpyh nak msj bagai, pakai wicet je xpyah nak byr dah.. just bayar bulan2 je.. 

pastu ape bende lagik, wasap la, keek lagik, pesbuk, tagged, sume dihujung jari anda.. nak cek email ke bg yg kje opis, klu keje kg xde email2 nye.. senang.. sangat senang.. 

tapi..

banyak kali dah gua perasan, yg jauh mmg jadi semakin dekat, tp yg dekat menjadi semakin jauh.. mcm contoh mlm nie, gua klua minum bebelas2 org.. tp xde sape borak.. sume duk mengadap henset juling mata2.. sume duk maen wicet, duk shake, duk look around, duk wasap, duk tgk youtube.. kadang soalan gua tanya 2,3 kali masih xde respon.. kamon la, gua pon ade wicet ok!! pastu kalau jumpa video pelik2 lam youtube ke, keek ke sume pakat kerumun.. kadang2 gua rindu mcm zaman2 study dulu, henset xde canggih2, xde wicet, bila lepak minum,borak xingat dunia.. borak mcm xde esok dah.. tp skrg? 

sbb tu gua kena pastikan setiap kali gua klua umah, henset gua mesti ade bateri.. di mestikan!! kalau x gua akan jadi bangang bila sedang mengetea bersama2 mmber gua.. 

sblom nie gua penah tekena, mklom la sblom nie gua pakai henset nokia ade lampu tu.. bila lepak kedai mamak je, sume duk menyembang pasal henset, dgn candy crushnya, download game kat playstore, mcm gua xwujud je diorang buat gua.. last2 gua bayar then balek umah tido.. 

ade letak gmba dalam wicet edit putih melepak.. siap nampak urat2 hijau ngan darah mengalir bagai.. padahal bila dah jumpa, ala2 arang batu.. bgamba plak segala lurah nampak, status plak race to jannah... kepala hotak lu der! ambik gamba tekangkang2 suh jantan tengok, race to jannah lagik.. klu status "mai tengok i kangkang ni" ok la sesuai.. 

pergh!! awek gua look around dah accept neh.. layan wicet lu sepam dua.. mane taw kot2 dia nak blnja makan esok.. kihkih

k cau!!


25 August 2013

HARI RAYER

dah nk setaon x mengupdate blog bukanlah satu tempoh yg boleh dibanggakan.. dan menaip entry dgn phone bkn sesuatu kerja yg mudah.. lmbat nk mmpos! keypad cinonet je.. tapi! menaip entry sambil baring atas katil adalah sesuatu yg cool.. try buat kalau xpercaya.. selagi boleh try kita try..

hari nie dah raya ke 18. cepat btol mase berlalu, puasa pon xpenuh sembang hal raye! puuuiii! 

masih teringat suasana menjelang raya di rumah gua, mmg havoc giler.. smua adk beradik balik, anak buah kecik2 semua.. membuat ktupat bersama mak gua di bantu anak buah gua 2org.. 

walopon smp diorang siap bungkus ketupat, ketupat gua buat lunyai xsiap2.. hampeh btol, ape ke bengap gua nie.. bungkus ketupat bg gua suatu keje yg sgt merumitkan.. gua xleh keje perlu sabar2 lebih nie.. jenis gelojoh.. last gua tinggal ketupat, buat kuih popia simpul... wahhhhh! yg nie gua berjaya siapkan smp abes dibantu angah ank buah gua.. 

abes buat kueh popia, mmber gua kol ajak pegi byar zakat fitrah. bgus jugak, esok dah raye, arini baru sibuk nk byr. tiap2 taon mcm tu.. nak kata xde mse, mse besepah2 terbuang gtu jer.. bile la gua nk berubah nie.. 

mlm raya plak part pling best, anak2 buah pakat mintak mercun.. hambik!! abg gua wat klua bekotak bunga api, ngan gua2 hayun maen bunga api.. bercahaya abes depan umah.. seriously happening.. maen bukan ape, sambil monitor bdk2 kecik maen.. 




ni time raye pertama barunie.. tiap tahun jadi kemestian beraya dirumah deli.. 

mls nak menaip ah!nak seting ssh nk mmpos pki phone nie.. lengoh mcm gampang dah tgn gua. dah la mula2 td tetekan ape bende tah, jadi klua window laen.. dan yg paling babi lagik semua ilang yg taip tu.. 

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 2013! 

k cau!

*gmba byk nk upload tp sbb pki tepon bongok nie kensel.. baek tdo

15 June 2012

perginya seorang teman

25may 2012

gua duk tdo lagik, telepon gua bedering... dlm pukul 12.30 tghari.. matahari baru nak kluar je.. masih awal pagi.. btol..masih awal pagi..

dengan mata tekebil, berpinar2, msih kemerah-merahan, gua tatap skrin nset gua.. "mamat berry" nie apehal plak mamat nie kol gua nie? gua layan nada dering nset gua smp berhenti berdering.. dlm pada tu ati tertanya kenapa dia kol gua.. gua kalau baru bgun tdo, mmg ssh sikit nk angkat talipon.. sbb gua rasa suara gua xsedap bila bgun tdo.. jd garau.. haha pitching mmg out! haha mcm babi alasan..

selepas panggilan pertama gua berjaya mengignorekan, mamat xberputus asa, terus membuat panggilan utk kedua kalinya.. gua rasa beliau mmg mengharap gua pick up phone.. klu gua dpt tgok riak wajah beliau, pasti peluh jantan keluar dgn pantas sekali..

ok lah, ok lah.. gua jawab lah...

mamat ajak gua pegi HUKM tgok abg ipar dia sakit kanser hati tahap 4.. mmg kritikal.. potensi utk sembuh mmg sgt tipis.. mmber2 kg gua 2biji kete nak join sekali.. masalhnya plak, gua masa tu ade kat jhor.. diorang ade kat temerloh.. so, perjalanan dr jhor ke KL, xsama dgn perjalanan dr temerloh ke KL.. naek plak kereta kampeni yg terhenjut2 nak mmpos tuh.. mmg mlm jugak la smpainya.. so gua ckp kompom xleh join, sbb dah masa kecederaan baru nk inform.. 

26 may 2012

gua tgh driving telepon gua berbunyik.. gua tgok payid yg kol.. kali nie adik kepada mamat plak yg kol.. dia ajak gua pegi HUKM keesokan harinya.. hmmm,klu camnie baru btol, planning awal2.. snang gua nak setel2 kje gua.. 

tp bila mlm gua msj payid smula ty kompom ke x nak pegi, snang nak set betolak pukul brape.. biar sampai serentak ngan dia nanti..tp xreply plak.. gua bajet dah dia xreply, dah kensel la..

27may 2012

pukul 1230 payid kol gua kata jadi nak pegi then dia nak betolak jap lagik.. mcm bangang plak gua rasa.. dah klau mcm tu sah2 la gua kelam kabut jadiknya.. alasan dia xreply sbb xde kredit.. gampang btol la..
xpe.. gua kejutkan miji, mito ngn kerol.. kitorang pegi kl..  

dlm pejalanan byk plak tempat jemnya.. ade 7,8 tempat jem.. cilaka btol la..  jem punya panjang, bila smp je xtau sbb ape jem.. sakit btol ati.. ms tgh rancak gua duk maen brek ngn miyak sbb jem, payid kol gua kata penat da tunggu gua xsampai2 lagik.. dah la kereta kampeni xleh bawak laju, pastu cmpur jem plak.. nak mati gua driving.. pastu gua suh payid ngan yg laen2 pegi msuk dulu la xyah tunggu kitorang.. 

bila smp seremban je, payid kol bgtau yg azlan dah meninggal dunia.. gua mmg rasa ralat xsempat jumpa ms dia blom meninggal, sbb sblom nie sll bergurau ngan arwah.. gua mmg sll maen bdminton dgn arwah sblom jatuh sakit.. rasanya dpt tau dia sakit dlm sebulan setengah je, arwah meninggal.. dlm masa sakit tu gua xsempat melawat sekali pon, sbb gua tgh keje kat johor.. seriously masih xpercaya yg azlan dah meninggal dunia, masih terasa baru je maen badminton bersama2 arwah.. arwah seorang yg sporting, menyebabkan senang nak 'masuk', walaupon perbezaan umor agak ketara..

sebelom mendapat berita yg azlan meninggal, semua duk huha huha dlm kereta.. bergurau senda.. menyanyi2.. cuit sana sini bergurau dlm kereta.. tp bila dpt tau je arwah dah meninggal, masing2 dlm kereta sibuk mengimbau kenangan bersama arwah.. suasana dlm kereta jd sunyi sepi.. radio plak kebetulan mainkan lagu sedih satu persatu.. menambahkan lagik perasaan..

jalan masih jem.. gua masih tersangkut kat jalan jem.. payid kol suh terus balik kampung xyah singgah di hospital.. sbb mayat nak di mandikan, dan di kafankan dan terus hantar pulang ke temerloh.. gua bincang dlm kereta dan sebulat suara balik ke kampung utk penghormatan terakhir.. 

xsampai 10minit gua sampai di kubur, kereta jenazah sampai.. jenazah di bawa ke masjid dan di umumkan kepada sanak saudara yg mahu menatap wajah arwah untuk kali terakhir.. gua cepat2 naik ke masjid utk menatap wajah kaku seorang teman yg telah pergi untuk selamanya buat kali terakhir.. selesai itu, jenazah di sembahyangkan dan dikebumikan.. 

keesokannya gua bergegas balik ke johor smula bersama miji dan mito.. 
semoga arwah ditempatkan bersama2 org yg beriman.. alfatihah..

k cau!











































25 May 2012

kerol..kerol.. *sambil geleng kepala

gua balik kl ari 2ari lepas dari johor sbb nak anta mak gua nak pegi umrah.. mak gua pegi umrah 22hb may 2012.. kena la balik anta mak gua, nak merasa anta mak gua g umrah.. ye la.. kitorang bukannya kluarga senang, 2bulan sekali nak g umrah.. klu kerap2 g umrah, betudung x jugak xguna jugak.. ngeee~;p

balik jhr smula smlm.. tp masa duk mnyembang dgn kerol member gua, gua ckp la yg abg gua nak kena pgi norway dlm masa tedekat nie.. dan spatutnya dia kena pegi slovakia ari anta mak gua g umrah.. tp dia kanselkan kat situ sbb nak pegi anta mak gua g umrah.. kerol siap tanya

"eh, abg mu anta mak mu umrah tu kat KLIA je ke, atau smp sana?" gua tepaku ngn soalan abes bernas dari kerol.. gua kena pk jawapan paling sesuai nie.. sbb soalan dia mmg agak complicated.. soalan nie kalau bdk yg ade 10a1 spm blom tentu dpt jawab nie..  masa dia tanya soalan tu gua tgh drive pasang ekon.. gua tepaksa tutup ekon, bukak tingkap, amik udara segar.. tarik napas dalam2, tgn kiri plak laju menyeluk poket sluar levi's bundle gua amik rokok sebatang.. lantas gua cucuh rokok, asap plak gau hembus perlahan2 smbil otak masih ligat bepikir..

"kerol... mu tanya anta mak aku g umrah kat mana?..mu rasa soalan mu tu dah best giler ar? mu dgr sini eik, klu org anta umrah..kat klia.. aku ulang semula..KLIA... kalau abg aku anta mak aku  g umrah tu kat mekah.. baek dia wat umrah sekali.." gua jawab soalan yg dikemukakan kerol td..

"aah la kan.. btol jugak.. bodo btol soalan aku" kerol mengaku.. adesss!

"eh td mu ckp abg mu nak g norway.. norway tu dlm malaysia ke? nama negara ke nama tempat tu?" kerol tanya soalan pelik kat gua lagik.. gua pasang radio kete kuat2, sambil gua melalak sama lagu apebende tah mase tu kat radio.. smp sudah gua xjawab soalan tuh.. ;p

*****
masa duk epot tu, teserempak rita rudaini nak pegi umrah jugak.. lawa btol minah nie.. pakai tudung biru..

k cau!